Cilt Alt Tonları | Kime Ne Yakışır?



Merhaba! İlk yazımda biraz karmaşık görünen, çoğu zaman kafa karışıklığına sebep olan bir konudan bahsetmek istedim. Hani mesela saçımızı boyatırız da kıyafetlerimizde, makyajımızda hep yakışan renkler artık yakışmaz ya işte bunlar hep bu konuyla alakalı. Aslında öğrendiğimizde seçimlerimizi kolaylaştıracak olan 'cilt alt tonlarımız'. Bu konuya ilk kez bir kitapta rastlayıp çok şaşırmıştım. O zamanlar anlam vermekte biraz zorlanmıştım ama araştırdıkça daha da ilgimi çekti. Çünkü saç rengi, kıyafet, aksesuar, fondöten, ruj ve daha bir çok seçimimizde ne kadar kolaylık sağladığını gördüm.

Genelde alt tonlarla ilgili yazılıp çizilen şeylerin hep ezbere dayalı olduğunu görüyorum ve bence bu insanları yanlış yönlendiriyor. Bilinenin aksine, "Senin alt tonun bu, sana kesinlikle bu renk yakışır." diye bir şey yok. Saç rengi, cilt rengi ton ton farklı binlerce insan var ve bu konu basit bir genellemeyle çözülemez. Ben bu konuyu biraz da gözlemlerime dayalı olarak yorumlayacağım. 

Nedir cilt alt tonu? Öncelikle alt tonların cilt renklerimizle bir alakası olmadığını söylemeliyim. Alt ton, cilt rengimizin altında yatan baskın renktir. Aslında çok daha ayrıntılı olsa da en genel haliyle 3 çeşittir: Sıcak (warm/sarı), soğuk (cool/pembe) ve doğal (neutral/nötr). Tenimizin alt renginde sarı hakimse 'sıcak tonlu', pembe hakimse 'soğuk', ikisinin ortası ise 'nötr' tonluyuz.

Cilt alt tonunuzu bulmak için damarlarınıza dikkatlice bakın. Cilt alt tonuna göre damarlarımızın renk görünümü de değişiklik gösterir. Aslında kırmızı olan damarlar mavi ya da yeşil görünür. Gün ışığında damarlarınızın belirgin olduğu yerlere, örneğin bileklerinizin ve dirseklerinizin iç kısmındaki damarlara bakın. Mavi-mor damarlar görüyorsanız yüksek ihtimalle soğuk alt tonlusunuz. Yeşil damarlar görüyorsanız yüksek ihtimalle sıcak alt tonlusunuz. Eğer ne maviye ne yeşile yakın olmadığını düşünüyorsanız nötr tonlusunuz demektir. Tek başınıza karar vermekte zorlanabilirsiniz. Bu durumda çevrenizdekilerle bileklerinizi yan yana getirin, renk farkları bariz şekilde görünecektir. Yan yana bakıldığında kimi yeşil kalacak kimi mavi ya da ikisinin arası (nötr).

Tonlarımızı öğrendik, peki bu bilgi ne işimize yarayacak derseniz, o zaman başlayalım :)

Biliyorsunuz binlerce renk var. Bunlar birbiriyle karıştırılarak, beyaz/siyah katılarak bir rengin binlerce tonu meydana getirilir. Tabi ki benim bu renklerin kime yakışacağını tek tek saymam mümkün değil. Zaten saysam da ezberle olacak iş değil bu, deneye deneye kendinize yakışanı anlayacaksınız. Ben sizi sadece doğru tonlara yönlendirebilirim. Yine de basit bir genelleme yapacak olursak pembe alt tonluysanız çoğunlukla soğuk renkler, sarı alt tonluysanız çoğunlukla sıcak renkler, nötr iseniz hepsini iyi taşırsınız.


Peki sıcak-soğuk renkler yakışır derken? İlla mavi ya da turuncu giyeceksiniz demek istemedim. Sıcak bir renk olan kırmızının bile soğuk bir tonu var. İçine soğuk olan mavi katılarak kırmızı soğuklaşabilir. Ya da şöyle söyleyeyim, sıcak sarı ve soğuk mavi karışınca yeşil meydana gelir ya, bu yeşilin içinde mavi fazla olursa soğuk yeşil, sarı daha fazlaysa sıcak yeşil olur. Yani renkler binlerce tona ayrılır. İşte bu yüzden bir ayrım yapmak doğru olmaz.

Yani demek istediğim tek bakışta "Bu sıcak/soğuk bir renk bana hiç yakışmaz." deyip kenara atmayın. Belki de içinde göremediğiniz soğuk/sıcak bir ton vardır ve size çok yakışacaktır. Dedim ya deneye deneye göreceksiniz.  

Nasıl denemeli? Yüzünüzde makyaj yokken, gün ışığında ayna karşısına geçin ve renkleri üzerinize tutun. Bazı renkler yüzünüzü yorgun, karanlık gösterirken, bazıları aydınlık, canlı ve güzel gösterecek. İşte o renkleri tutun, bırakmayın :) Eğer mağazada kıyafet denerseniz ortamın ışıklarına aldanmayın. Bazı mağaza ışıklandırmaları gerçekten çok kötü (çok sarı, karanlık...), olduğundan farklı görünme ihtimali çok yüksek, bunu hesaba katın.

Gelelim saç rengine! En önemli konulardan biri ama bir çok insan malesef yanlış saç rengi mağduru. Doğal saç rengimiz tabii ki kendimize en çok yakışandır. Değişiklik güzeldir ama bilinçli olduğu sürece. Doğru saç rengini bulduğunuzda yüzünüz makyajsız da gayet canlı görünecektir. Bu konuda bence sarı alt tonlular çok daha şanslı çünkü saç açmaları vs hep sıcak tonda gider. Küllü renkleri yakalamak daha zordur. İşte bu yüzden sarı saçlıların çoğu çamur yüzlü gibi görünürken, bazı esmerler ise sarı saçı çok güzel taşır.

Pembe (soğuk) alt tonlulara küllü-soluk saç renkleri yakışır. Sıcaklık barındıran, turuncuya kaçan bir renk, soğuk alt tondakilerin yüzünü çoğunlukla 'kirli sarı' bir renge büründürür. Dolayısıyla sürekli fondöten sürme, makyaj yapma gereği duyarlar. Sarı (sıcak) alt tonlulara ise sıcak kahveler, bal köpüğü, karamel, sarı, kızıl ve bakır tonları kısacası canlı sıcak renkler yakışır.

Bazen soğuk alt tonlu olduğu halde sıcak saç renklerini güzel taşıyan insanlar görebiliriz. Burada da önemli nokta; eğer makyajımızda hatta kıyafet ve aksesuarlarımızda renk seçimlerini saçımıza göre yaparsak, saç rengimizi yanlış seçmiş olsak bile görünümümüzü güzel bir şekilde toparlayabiliriz!

Aksesuar seçimleri yaparken bana göre kesinlikle sıcaksanız altın, soğuksanız gümüş takacaksınız diye bir kural yok. Bu kurala uyabilmek için kıyafet rengimizi de alt tonumuza göre seçmiş olmamız gerekir. Soğuk alt tonluyum, her giydiğim kıyafet rengi ile gümüş aksesuar kullanamıyorum mesela. Bunu kendiniz de anlayabilirsiniz. Gerçekten yanlış seçimler tenimizi kirli gösteriyor. Daha sıcak tonlu kıyafetler giydiğimizde örneğin; krem rengi, kiremit... gümüş bir kolye hiç hoş durmayabiliyor. Dolayısıyla, tam olarak cilt rengi değil de kıyafet rengimize göre de şekil alan bir konu bu. Tonumuza uygun giyinirsek sıcak alt tonlulara tabi ki altın, bronz yakışırken, soğuk alt tonlulara gümüş, pembe altın, siyah aksesuarlar daha çok yakışır.

Makyaj? Bu konu biraz da yüzümüzü çerçeveleyen saç rengimizle alakalı. Eğer saç renginiz alt tonunuza uygunsa genellemelere uyabilirsiniz. Değilse yüzünüzü doğru renklerle canlandırmanız gerekebilir. Makyaj malzemelerine biraz yakından bakalım.

Fondötenle başlayacak olursak, fondöten seçerken zorluk çekmemek için, çoğu kozmetik firması alt tonlara göre genel bir kodlama yapar. Bu kodlar sıcak alt ton W (warm), soğuk alt ton C (cool) ve nötr alt ton için N (neutral)' dir. Öncelikle alt tonunuza uygun gruba yönelip daha sonra renk denerseniz zorlanmazsınız. Bu arada fondöten denerken çene altı ve boyun arası kısmında deneme yapmayı unutmayın. Sakın elinizde deneyip fondöten almayın sonra çok pişman olursunuz. Tabi bir de mağaza ışıkları... Ürünü dener denemez almak yerine bir süre ciltte bekletip hem mağaza ışıklandırması dışındaki halini, hem de gün içindeki halini görmekte yarar var.

Allık seçimleri, yaptığınız makyajın tonlarına göre değişiklik göstermeli bence ama doğal görüneyim derseniz sıcak alt tonlular turuncu, şeftali, bronz tonlarını, soğuk alt tonlular pembe, gül kurusu allıkları daha güzel taşırlar. Zaten dikkat ederseniz üşüdüğünüzde, kızardığınızda yanakların hangi tonda renklendiği doğal tonunuzu gösterir. Allık makyajın tonlarına göre değişir demiştim. Eğer soğuk tonlarda göz makyajı yaptıysanız ve yine soğuk tonlarda bir ruj kullandıysanız yanaklarınıza turuncu/şeftali sıcak bir allık sürerseniz bana kalırsa pek hoş görünmez.

Far seçimlerinde alt tonunuzla birlikte göz renginizi de dikkate almanız gerekir. Saç rengi zaten renkli makyajın genelinde dikkate alınmalı. Soğuk tenlere yakışacak tonlar; beyaz, pembe, mürdüm tonları, soğuk kahveler, füme, mavi tonları... Anlamışsınızdır artık, soğuk renkler. Işıltılı farlarda da içinde gümüş ya da pembe yansıma olanları tercih edin. Sıcak alt tonlular ise ışıltılı farlarda altın ya da bronz yansımaları tercih etmeli. Sıcak tonlulara yakışacak far renkleri de krem, altın, sıcak kahveler, yeşiller...

Ruj konusunda soğuk alt tonuna pembe, gül kurusu, fuşya yani en basitinden içinde morluk baskın olan renkler yakışırken, sıcak alt tonuna içinde şeftali, turuncu, kiremit, kahverengi baskın olan renkler yakışır. Zaten genelde sıcak alt tonlular soğuk pembelerden ne kadar nefret ediyorsa soğuk alt tonlular da şeftali rujları o kadar sevmez.

Şöyle bir toparlamam gerekirse bunlar öğrendiklerimin yanı sıra kendi gözlemlerimle oluşan düşüncelerimdir. Tabii ki siz kendinize yukarıda yazdıklarımın tam tersini de yakıştırıyor olabilirsiniz. Sebebi de örneğin, sıcağa daha yakın bir soğuk tona sahip olmanız olabilir. Bu yüzden sen şunu giy, sen bunu sür diye bir ayırım yapılmamalı.

Bir diğer söylemem gereken ise böyle kurallara elbette uymak zorunda değilsiniz ama uyulduğunda cildiniz daha sağlıklı, canlı görünecek ve belki makyaja bile gerek duymayacaksınız. Bazı kıyafetlerin içinde yüzünüzün daha bir parladığını farketmişsinizdir :) Kendinize yakışan rengi giydiğinizde gerçekten ne göz altı morluğu dikkat çekiyor ne de yorgunluk. İşte renklerin gücü...


Aklınıza takılan bir şey olursa çekinmeden yazın lütfen.

Yeni yazılardan haberdar olmak için sağ üstteki "Bu Siteyi Takip Et" butonuna tıklayarak bloğumu takip edebilirsiniz.


Hoşçakalın.

Shine Like Glitters


Instagram: @shinelikeglitters